Domácí kváskový chléb
AKTUALIZACE: Zjistili jsme, že naše odměrka měří úplně jinak, než jsme si mysleli :D. Článek je opravený a taky doplněný o vychytávky v procesu pečení :)
Jednou z hlavních věcí, kterou jsem se chtěla naučit, bylo pečení kváskového chleba. Několik pokusů jsem provedla už když jsme bydleli v Brně, ale nebylo to nic moc. Když jsme se přestěhovali sem, několikrát jsem se pokoušela založit kvásek, ale vždy mi zplesnivěl. Ale nakonec jsem zkombinovala několik návodů a zadařilo se.
Výhody pečení vlastního chleba asi nemusím moc rozepisovat. Čerstvému chlebu upečenému doma se ty kupované nemohou rovnat. A nejlepší věc je, že Míšovi tento chleba moc chutná, a na tom mi záleželo nejvíc.
Ještě poznámka k mouce, používáme žitnou chlebovou a špaldovou chlebovou od Probia. Zkoušeli jsme i péct i z jiné, ale není to ono :). Vyzkoušejte sami, co vám bude sedět.
Jednou z hlavních věcí, kterou jsem se chtěla naučit, bylo pečení kváskového chleba. Několik pokusů jsem provedla už když jsme bydleli v Brně, ale nebylo to nic moc. Když jsme se přestěhovali sem, několikrát jsem se pokoušela založit kvásek, ale vždy mi zplesnivěl. Ale nakonec jsem zkombinovala několik návodů a zadařilo se.
Výhody pečení vlastního chleba asi nemusím moc rozepisovat. Čerstvému chlebu upečenému doma se ty kupované nemohou rovnat. A nejlepší věc je, že Míšovi tento chleba moc chutná, a na tom mi záleželo nejvíc.
Ještě poznámka k mouce, používáme žitnou chlebovou a špaldovou chlebovou od Probia. Zkoušeli jsme i péct i z jiné, ale není to ono :). Vyzkoušejte sami, co vám bude sedět.
Příprava kvásku
- První den smícháme 3 polévkové lžíce žitné mouky a 3 polévkové lžíce převařené ještě teplé vody.
- Druhý den necháme kvásek odpočívat.
- Třetí den přidáme další 3 polévkové lžíce žitné mouky a 3 polévkové lžíce převařené ještě teplé vody.
- Čtvrtý den přidáme 100 g žitné mouky a smícháme se 100 ml vody.
- Pátý den máme hotovo a můžeme se pustit do přípravy těsta a pečení chleba.
Ta převařená voda se ukázala jako hlavní faktor úspěchu. Když jsem kvásek zkoušela založit z nepřevařené, vždy mi u nás zplesnivěl. Ale je pravda, že máme v domečku docela vlhko, takže to může být i tím. Každopádně, za mne je převařená voda základ.
Příprava těsta
Chleba pečeme podle tohoto receptu. Moc se mi líbí jeho jednoduchost. Upravila jsem ale množství mouky a vody a jejich poměr, protože chleba podle původního receptu byl s naší spotřebou hned pryč a péct každý den se mi nechtělo. Tento nám vydrží většinou na dva dny, takže pečeme každý druhý den. Také jsem nahradila pšeničnou mouku žitnou a špaldovou.
Nejprve připravíme rozkvas a poté těsto.
Rozkvas- 160 g žitné mouky
- 150 ml vody
- 3 lžíce kvásku
Těsto
- 130 g žitné mouky
- 460g špaldové mouky
- 600 ml vody
- semínka nebo oříšky podle chuti
- 2 lžíce kmínu
- 2 lžíce soli
- Z rozkvasu odebereme tři lžíce kvásku na příště a uložíme ho do chladu (u nás kvásek bydlí ve spíži).
- Ke zbytku přidáme ostatní suroviny a zamícháme.
- Necháme kynout 2-3 hodiny. My máme doma docela zimu, tak pokud netopíme, těsto balíme do deky k ohřívací lahvi, aby se mu dobře kynulo. A v létě, když svítí sluníčko, ho dáváme kynout ven.
Pečení chleba
- Zapneme troubu naplno a dáme do ní skleněnou zapékací mísu.
- Až je mísa dostatečně horká (musí být opravdu fest rozpálená, aby pak šel chleba krásně vyklopit, u nás to trvá minimálně půl hodiny), přelijeme do ní těsto.
- Pečeme 10 minut s poklicí.
- Po 10-ti minutách poklici sundáme, ztlumíme plamen, potřeme chleba vodou a pečeme dalších 10 minut.
- Po 10-ti minutách opět potřeme chleba vodou.
- Poté hlídáme. Hotový chleba je krásně zlatý. Tohle chce vychytat u každé trouby, u nás to trvá 10 - 20 minut, podle toho, na jaký plamen chleba pečeme.
- Po upečení chleba vyklopíme, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout na mřížce (to je u nás celkem problém, většinou sníme obě patky ještě pěkně za tepla :)).
--Bára
Komentáře
Okomentovat