Christa Weinrichová: Kombinování rostlin - Smíšená kultura v praxi

Tato knížka je za mne jedna z nejlepších, co se týče pěstování zeleniny a bylinek ve smíšených kulturách. Autorka uvádí přesné návody, co, jak a s čím kombinovat, a to jak na větším poli, tak na menším záhoně. Nechybí ani názorné průřezy záhony v různých měsících. A nejlepší na tom je, že se nejedná o čistou teorii, nýbrž o léty ověřené zkušenosti ze zahrady v klášteře svatého Bonifáce v německé Fuldě.


Přiznám se bez mučení, že smíšené kultury nám loni moc nešly. Nakombinovala jsem všechno možné dohromady podle otočného kolečka od nadace Veronica, ale bylo to všechno takové punkové. Kolečko je samo o sobě dobrá věc, ale je to spíše jen takový tahák pro ty, kteří už mají více zkušeností. Také jsme nevyužili všechen potenciál našich záhonů, protože jsme nepěstovali ani předplodiny ani následné plodiny či zelené hnojení. Popravdě, když jsem dělala osevní plán (či spíše něco na ten způsob), neuměla jsem si ani představit, co všechno se dá zkombinovat jak v rámci prostoru (zelenina a bylinky vedle sebe) tak časově (posloupnost rostlin). A v knihách, které o smíšené kultuře či polykultuře pojednávají a které jsem měla k dispozici, přesnější infomace chyběly. Je mi jasné, že co je vyzkoušené, že funguje v jedné zahradě, nemusí být vždy dobře přenositelné jinam, jenže já loni ani moc nevěděla, za jaký konec to vše vzít. Díky této knížce můžu rovnou vyzkoušet osvědčené plány a jen sledovat, jestli se hodí i na naši zahradu.

Co na knize opravdu velmi oceňuji, jsou přesné a konkrétní plány kdy a co v dané smíšené klutuře sadit. Tohle totiž jako zahradníci začátečníci ještě nemáme zmáklé. Například v březnu zasadíme hlávkový salát a ranou kedlubnu a u okraje zasejeme heřmánek. V půlce května zasadíme dvě řady rajčat. Koncem května po sklizni kedluben a salátu zasadíme do středu pórek. Mezi jednotlivé rostliny rajčat zasejeme měsíčky. Na přelomu září a října sklízíme rajčata, pórek necháme pro postupnou sklizeň. Po rajčatech zasejeme hořčici jako zelené hnojení. A parádní jsou také obrázky s průřezy záhonů v různých měsících. Díky tomu je pro mne mnohem snazší si to všechno představit.


Letos se také chystáme podsadit některé ovocné stromy a keře bylinami, proto mne velmi potěšila kapitola o kombinování rostlin v ovocném sadu. Například jsem nikde předtím nenašla, jestli se dá něčím podsadit vinná réva a zda to je vůbec vhodné. Teď už vím, že vyzkouším pod naše víno nasadit meduňku, lupinu, měsíček a svazenku.

V knížce ze zařazena i kapitola o přirozené ochraně rostlin, která obsahuje různé recepty na výluhy, čaje, maceráty či zákvasy z bylinek a jejich použití, a kapitola o nejběžnějších škůdcích a návody, jak se s nimi vypořádat bez použití chemických přípravků. Tyto informace znám již z jiných knih, ale našla jsem zde i nové návody. Autorka velmi doporučuje preventivně posilovat rostliny i stromy odvarem z přesličky, který pomáhá zpevňovat jejich buněčnou stěnu a tím ztěžuje škůdcům její prokousání (v případě hmyzu) či napadení (v případě hub či plísní). Dokonce radí mít vždy nějaký přesličkový vývar u sebe, což mi připomíná, že si přístě musím přesličku nasbírat a usušit do zásoby, protože v našem okolí nikde neroste.

Jen pro pořádek tu ještě shrnu výhody smíšených kultur.
  • Rostliny na sebe vzájemně působí, některé jako například květák a celer se vzájemně podporují.
  • Rostliny mají různý kořenový systém a různé nároky na živiny, pokud je pěstujeme ve smíšené kultuře, rostliny si nekonkurují a navíc nedochází k jednostrannému využívání půdy. A rostliny, které koření hluboce, také vytahují živiny a zprosředkovávají je rostlinám, které koření mělce.
  • Rostliny mohou vylučovat různé silice, které odpuzují škůdce jiných rostlin. Typický příkladem je mrkev a cibule, kdy cibule odpuzuje pochmurnatku mrkvovou a mrkev zase molíka česnekového.
Díky teto knize jsem se naučila trochu lépe přemýšlet v širších souvislostech a také si vymyslela svoje smíšené kultury s předpolodinami i následnými plodinami podle vzoru uvedeného výše. Pokud se osvědčí, budu je tady sdílet. :) Jaru zdar!

--Bára

Komentáře

  1. Betway - Casino, Resort & Spa at the Meadows
    Casino, Resort & Spa 시흥 출장샵 · 부천 출장샵 Hotel · 부천 출장안마 Casino · Events and Leisure · Restaurants · Dining · 서울특별 출장안마 Shopping · 문경 출장마사지 Bars and Dining · Sports

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky